Dr. John P. Jackson, fizikus, a természettudományos lepelkutatás atyja.  A turini lepel kutatásának történetében az 1978-as, általa vezetett páratlan alaposságú multidiszciplináris tudományos vizsgálatsorozat eredményezte a legnagyobb áttöréseket.  Az azóta lefolytatott vizsgálatok és mérések közvetlenül vagy közvetve az ő és az általa irányított mintegy 30 válogatott tudós akkori eredményeire épülnek.

Dr. John Jackson az U.S.A. Haditengerészet Posztgraduális Egyetemén (US Naval Postgraduate School, Monterey, CA) szerzett fizika PhD-t, majd a Santa Fe Egyetemen (College of Santa Fe, Santa Fe, NM) vallástudományi diplomát is kapott.  Fizikusként az amerikai légierő Colorado Springs-i Akadémiáján (US Air Force Academy, Colorado Springs, CO) és a Colorado Egyetemen (University of Colorado, Colorado Springs, CO) is oktatott.  Több tucat fizikai témájú szakpublikáció szerzője is, jelenleg fizikusként a kozmológia és a relativitáselmélet kapcsolatát elemző szakkönyvén is dolgozik.

Az 1978-ban az akkor még fiatal Jackson az általa irányított több éves előkészület után megvalósult Turini Lepel Kutatóprogram (STURP, Shroud of Turin Research Project) vezetője lett, mely a torinói székesegyházban őrzött híres kegytárgyat először vette górcső alá a kor legmodernebb vizsgálati eszközeivel, átfogó, alapos és korszerű módszertani megközelítéssel.  (Hasonlóan sokrétű vizsgálat azóta sem történt.)  A STURP kutatócsoport mintegy 30 válogatott és széles körben elismert természettudósból állt, akik sokszínű világnézeti és vallási háttérből érkeztek.  Öt napon és éjszakán át vizsgálhatták a relikviát, ami alatt előre tervezett program szerint haladtak, az öt nap minden percét kihasználva (amíg a csapat egy része aludt, a többiek dolgoztak).  Hosszú évekbe telt, míg az akkor gyűjtött adatokat feldolgozták.  Ennek során dr. Jackson szintén egyedülálló eredményeket ért el.  Közben megalapította és máig vezeti a Turin Shroud Center of Colorado központot is, ahol a lepellel kapcsolatos ismert és kevéssé ismert kutatási eredményekről tájékozódhat a látogató.

Dr. Jackson töretlenül kutat, publikál és előadásokat tart.  Az évtizedek során figyelmét a történelmi, kulturális, és liturgikus kérdések felé is fordítva rendkívül izgalmas, új összefüggéseket is feltárt.  A zsidó szokások megismerésében felesége, Rebecca Jackson volt segítségére, aki ortodox zsidóként nevelkedett, majd katolizált.