A lepel tudományos irodalma könyvtárnyi. A komoly érdeklődőknek az abban való tallózás kiindulópontjaként két angol nyelvű honlapot ajánlunk figyelmébe. Az első a 2018.-ban Magyarországra látogató dr. John Jackson és munkatársai által fenntartott www.shroudofturin.com, a Turin Shroud Center of Colorado (Colorado-i Turini Lepel Központ) honlapja, ami tudományosan talán a legkorrektebb. A másik a Barrie Schwortz által indított és gondozott www.shroud.com. Ez ugyan tartalmaz tévedéseket is, de a világháló legnagyobb lepellel kapcsolatos linkgyűjteménye.

Az alábbiakban a magyar nyelvű írások és fordítások áttekintésére teszünk kísérletet, egy-két különösen érdekes idegen nyelvű anyag kiemelése mellett. Reméljük, hogy ez a lista (az olvasók segítségével) idővel talán gyűjtőhelyévé válik a lepellel kapcsolatos magyarul elérhető irodalomnak, főbb hiradásoknak.

A 2018-as Jackson-látogatással kapcsolatos érdekesebb interjúk, cikkek:

Könyvek, amiket érdemes elolvasni:

Figyelemre méltó videók:

  • A 2018.-as előadókörút kapcsán született videó interjúk — ld. ott.
  • 2014. február, előadás (4× kb. 21 perc). Pályi Gyula. több tudományos akadémia tagja, a szervetlen kémia professzora (Univ. degli Studi di Modena e Reggio Emilia, Modena, Olaszország): A Torinói Lepel, ahogy egy természettudós látja. –  1. rész, 2. rész3. rész4. rész.  Társulati Esték a Szent István Társulatnál, 2014. február 24.
  • 2013, július, előadásrészlet (kb. 7 perc). Dr. Jackson 1978-as kutatási programjának (STURP) hivatalos fotográfusa, a zsidó Barrie Schwortz véleménye a keresztyének néhány fenntartásáról a lepellel kapcsolatban.  Elhangzott a 2nd Prophecy Summit kongresszuson (2013. Július 26-28, Colorado Springs). A teljes előadást angolul ld. itt.

Idegen nyelvű érdekességek:

  • 2009, Pályi Gyula: La Sindone di Torino nella visione delle scienze naturali. Atti e memorie. Accademia Nazionale di Scienze, Lettere ed Arti di Modena, Serie VIII. – Vol. XII. – Fasc 1, 326, (8/12-1), 95-138.
    .    Ez a publikáció hívta fel a figyelmet a perdöntő jelentőségű lepelábrázolásra a Pray-kódexben (ami nemzeti kincsünk; abban van az Ómagyar Mária-siralom is).
  • 1980. június, National Geographic: The Mystery of the Shroud
    .    Látványos összefoglaló, részben dr. Jackson csapatának eredményei alapján (a címkép is az ő modellje).  Több, itt még nyitottként bemutatott kérdésre ma már ismert a válasz. 

Cikkek, hiradások, írások válogatás nélkül, időrendben:

… és olyan írások, szintén válogatás nélkül, melyek keletkezési idejét nem tudtuk megállapítani:

á